Kawa po irlandzku- dobry pomysł na zimowe dni | Kobiecy Wawer
Smaki

Kawa po irlandzku- dobry pomysł na zimowe dni

Kawa po irlandzku to kawowo-alkoholowy koktajl, który bardzo mocno rozgrzewa. Znakomicie więc sprawdzi się nie tylko jako drink podczas różnego rodzaju imprez, ale także w pochmurne poranki i zimowe wieczory. Wypróbuj polecany przez nas przepis.

Irish coffee to rodzaj napoju znany i podawany na całym świecie. Jej rozgrzewające właściwości i smak to efekt dodania whisky. Przepis na irish coffee nie jest skomplikowany, a napój będzie Ci z pewnością smakował. Ale na początek kilka słów przybliżających.

Jak to było z tą kawą?

Jest wiele legend o tym jak postał ten rodzaj napoju. Jedna z nich mówi o roku 1942 kiedy odbywał się dziewiczy lot boeinga 314. Samolot z pasażerami na pokładzie wystartował z Irlandii. Mimo iż lot miał zakończyć w Kanadzie, zła pogoda pokrzyżowała plany i boeing musiał zawrócić na irlandzkie lotnisko Foynes. Zmęczeni pasażerowie zostali uraczeni na lotnisku napojem wymyślonym na szybko przez szefa kuchni. Nazwał go Irish Coffee, która bardzo szybko podbiła światowy rynek, bowiem już w 1951 roku trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie dziennikarz i reporter gazety The San Franscisco Chronicle, Stanton Delaplane, w kawiarni The Buena Vista Cafe próbował kolejnych wariacji kawy, zmieniając poszczególne proporcje. Koktajl bardzo szybko zyskał sławę wśród lokalnej społeczności, czyniąc właściciela kawiarni, Jacka Koepplera, najbogatszym mieszkańcem miasta.

W Hiszpanii taką kawę podaje się z porcją whiskey na dnie, bez mieszania jej z americano. W kawiarniach w Azji serwuje się irish cofee na bazie mrożonej kawy, bez dodatku bitej śmietanki. Na Jamajce sprzedaję się taką kawę z rumem, zaś w Szkocji ze szkockim alkoholem, określając ją jako kawa gaelicka.

Jak przyrządzić Irish Coffee?

Przygotuj następujące składniki:

  • kawa
  • cukier (1 łyżka)
  • whisky (4 łyżki)
  • 50 ml bitej śmietany kremówki (2 łyżki)
  • odrobina mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

  1. Zaparz świeżo mieloną kawę
  2. Do szklanki wlej lekko podgrzaną whisky i dodaj cukier*
  3. Dolej kawę i zamieszaj
  4. Na wierzch nałóż bitą śmietanę ( śmietana powinna być gęsta)
  5. Posyp startą czekoladą
    * istnieje też sposób by cukier skarmelizować w rondelku

W innych wersjach przepisu na irish coffee możemy wykorzystać inny alkohol na przykład Baileys Irish Creme, a wierzch kawy posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.

Podawaj ją od razu po przygotowaniu w wysokiej szklance z uchem. W przygotowaniu bardzo ważne jest, by bita śmietana nie zmieszała się z resztą napoju.

Tak przygotowanej kawy nie mieszamy przed piciem gdyż jej poszczególne składniki będą same powoli łączyć się ze sobą wraz z każdym przechyleniem szklanki.

Daj nam znać jak Ci wyszła kawa po irlandzku- czekamy na Twój komentarz 🙂

fot. pexels.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *